tisdag 5 oktober 2010

Salmo Slider

Vi i Team Smack har Salmo Slider som favoritbete till Vätterns gäddor.
Vad det är som gör detta bete så perfekt tänkte jag  gå igenom ihop med lite fisketeknik.

Om Salmo Slider: 
Salmo Slider är ett bete som är perfekt för nybörjaren men minst lika bra för den duktige jerkfiskaren.
Du kan rycka hem betet precis som du vill och kräver ingen precis koordination med spöt. Den går också bra att  bara veva in som en vanlig wobbler och det finns många fiskare som använder den till trolling efter Gädda.

Personligen föredrar jag den största storleken av Slidern, storlek 12 med en vikt på 70 gram som påstås fiska bäst mellan 1-2 meters djup. Självklart går det fiska Slidern djupare men då får man ha ett mer långsamt tempo och låta den sjunka längre mellan stoppen. Även vikten på 70 gram är perfekt. Betet är kort och kompakt och är med sina 70gram perfekt för långa kast och ju längre kast - ju större chans att det smackar på en Gädda.

Fisketeknik: 
När jag började fiska med Salmo Slider körde jag "vanlig jerk" precis som du gör med t.ex en Buster Jerk.
Denna metod fungerar, absolut. Men det finns en teknik som har visat sig vara extra bra och som gör betet så unikt. När du kastat ut din Salmo Slider så låter du den sjunka till önskat djup. Börja sedan jerka med jättesmå korta ryck typ som "ryck i rycket" alltså dubbla småryck i ett och samma ryck. När du gör så behöver du inte ta hem någon lina för draget kommer stå kvar på samma position i vattnet fast den går jättelite upp och sedan sjunker jättelite när du har paus mellan rycken. Med denna teknik kommer Salmo Slider'n agera som en betesfisk som är inne på sina sista sekunder i sitt liv - alltså skadad och påväg mot döden vilket blir ett enkelt byte för Gäddan. Upprepa denna procedur 3-4 gånger innan du börjar ta hem betet i mer "normalt" tempo.
Variera hela tiden. Långsamt med korta dubbelryck ihop med vanligt tempo. Ser en Gädda betet så är den garanterat sugen på din Salmo Slider med denna metod. Hugger det ingen fisk - kasta på samma ställe igen.
Jag kastar alltid på samma ställe 2-3 gånger innan jag ändrar kastriktning med cirka 5m åt gången.

Ibland när Gäddan är stel så behöver den några försök på sig innan den väljer att hugga.

Val av färg:
Jag tycker inte man ska lyssna på vad folk säger om färger. Det varierar mycket från dag till dag och från sjö till sjö. Testa dig fram så hittar du snart din egna favoritfärg. Min favoritfärg på Salmo Slidern är "Roach" alltså en Mört. Den har fungerat bra i alla väder - soligt som molnigt och är en klar favorit.
Men som sagt, testa dig fram och snart har du din favoritfärg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar